Karamel zeezout kruidnoten met witte chocola

English below/

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de aanloop naar dat gezellige familiefeest met die man met de mijter en die goeie ouwe knecht met een donkere huidskleur, die steeds wat lichter wordt, waar veel gezellige familie-traditiemensen zich zo over kunnen opwinden omdat het feest zo onwijs voor de kinderen is, hou ik me maar afzijdig van deze discussie en maakte witte kruidnoten die bruin zijn aan de binnenkant en waar een donkere kaneelveeg overheen zit, en de langste, meest onsamenhangende zin in de geschiedenis van dit blog. Ik hoop dat je hem nog snapt. Dit soort zinnen maakten de Romeinen vroeger ook en zijn de reden dat ik voor Latijn vroeger niet vaak hoger dan een vier haalde. Maar laten we niet afdwalen.

Donker en knapperig van binnen, met daaromheen zachte gezouten dulche de leche (die ik liever doce de leite noem gezien mijn liefde voor het Portugees), daaromheen weer witte chocolade omdat ik nooit heb begrepen waarom andere smaken chocoladepepernoten überhaupt gemaakt worden, en een klein veegje kaneel ter decoratie en omdat het er gezellig uitziet en leuk verwijst naar de opstootjes over roetveegpieten die op dit moment nog steeds gaande zijn. Gaap.

Lang verhaal kort: ze zijn ziek lekke en ga ze maken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Let verder niet op mijn niet-meer-zo-mooi gelakte nagels, ik had een halloween feestje.

Ingrediënten

  • 250g zelfrijzend bakmeel
  • 125g bruine suiker
  • 100g roomboter
  • 50g melk naar keuze (ik had toevallig alleen amandelmelk in huis)
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el verse gember, fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Nog 1 theelepel zout
  • 30og witte chocola

 

Bereiding

  1. Maak de doce de leite. Dit is heel makkelijk maar duurt heel lang. Doe het blikje gecondenseerde melk voor 3 tot 3,5 uur in een pannetje kokend water. Zorg hierbij dat het blikje de hele tijd onder water is.
  2. Maak de kruidnoten: meng meel, suiker, roomboter op kamertemperatuur, melk, kruiden, gember en zout door elkaar. Kneed het tot het stevig en egaal is. Maak er bolletjes van ter grootte van een kruidnoot, leg deze op een bakplaat, op een bakpapiertje en bak deze voor ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden.
  3. Laat de kruidnoten afkoelen. Wanneer de doce de leite klaar is, meng er dan een theelepel zout doorheen. Voorzie de kruidnoten één voor één met een laagje doce de leite met behulp van twee lepels. Het is even een handigheidje vinden. Leg ze daarna terug op een bakpapiertje en laat ze een uur in de vriezer hard worden.
  4. Smelt de witte chocolade in een pannetje en haal het van het vuur af als ongeveer de helft gesmolten is, de rest zal daarna nog smelten. Voorzie de kruidnoten weer met behulp van twee lepels van een laagje witte chocola. Leg ze dan weer terug op een bakpapier, en sprenkel er wat kaneel overheen voordat de chocola hard wordt
  5. Verorber het.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

_________________________________________

 

 

 

 

 

 

English

Salted caramel Dutch gingernuts? I don’t know how to translate this, but this is the number one Dutch traditional sweet goodness for the national holiday Sinterklaas. Worth the baking I can assure!

Ingredients

  • 250g self-raising flour
  • 125g brown sugar
  • 100g butter
  • 50g milk of your choice (I used almond milk)
  • 2 tablespoons cake and gingerbread spices
  • 1 tbsp fresh ginger, finely chopped
  • 1 tsp salt
  • 1 can of condensed milk
  • another 1 teaspoon of salt
  • 30og white chocolate

 

Preparation

  1. Make the doce de leite. This is very easy, but it takes a while. Put the can of condensed milk for 3 to 3.5 hours inside a pan with boiling water. Make sure the can is underneath the water all along.
  2. Make the kruidnoten: mix flour, sugar, butter at room temperature, milk, spices, ginger and salt. Knead until firm and smooth. Knead into spheres the size of a marble, place it on a baking tray, on a parchment paper and bake for about 25 minutes in a preheated oven at 170 degrees.
  3. Let the kruidnoten chill. When the doce de leite is ready, mix one teaspoon of salt through it. Provide the kruidnoten one by one with a layer of doce de leite using two spoons. Then put them back on a parchment paper and leave them for an hour in the freezer to harden.
  4. Melt the white chocolate in a pan and remove it from the heat the moment half of it melted. The rest of it will melt once taken off the heat. Equip the kruidnoten, again using two spoons, of a layer of white chocolate. They then lay back on a parchment paper and sprinkle some cinnamon over it before the chocolate hardens.
  5. Devour it.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s