Carrotcake Perfectie

English below/

Processed with VSCO with c6 preset

Laatst was ik jarig, en ik ben altijd jarig op de tweede dag van de herfst.

De tweede dag van de herfst is mijn favoriete dag van de herfst, en staat ook wel in m’n top tien van de dagen in het jaar.  Het is die dag dat je nog met z’n allen in de schaduw van een nog groene boom zit die wel al appels heeft, waaraan net een paar blaadjes roodbruin kleuren, omdat het in de zon eigenlijk nog net iets te warm is om te lang in te zitten. De dag dat iedereen enigszins verbaasd, meer om zichzelf te herinneren, zegt “oja het is herfst he”.

Er zijn aardbeien maar ook pompoenen, er zijn vijgen, kaneel mag weer overal doorheen, de pepernoten kunnen nu ook wel weer gegeten worden zonder dat je je schuldig voelt dat het nog geen Sinterklaas is. Het is mijn favoriete voedselmoment van het jaar.

En het is mijn verjaardag.

Niet dat een mens ooit een reden nodig heeft om carrotcake te eten, deze dag voelt waarschijnlijk nooit compleet zonder carrotcake.

Echte goede carrotcake is ondanks het immense aanbod dat er tegenwoordig over de hele wereld is, zeer moeilijk te vinden, heb ik gemerkt. Mijn eerste carrotcake ervaring was in Londen, en dat was er eentje waar geen een carrotcake in Nederland ooit ook maar bij in de buurt is gekomen. De enige die even goed was, was er eentje die ik vijf jaar later in Norwich at.

Nou, ik durf  bijna te beweren dat deze bewuste carrotcake die twee Engelse varianten dicht benadert. Maar zelfs mijn huisgenoot die zei niet per se fan te zijn van carrotcake, kon deze waarderen. Het hele internet staat vol met honderdduizend verschillende recepten, en waarschijnlijk ziet niemand die op zoek is naar een goed recept door de bomen het bos meer. Maar het antwoord is nabij. ZOEK NIET VERDER! Dit is het enige carrotcakerecept dat je ooit in je leven nog nodig zal hebben!! Niet tevreden, dan eet ik hem voor je op.

Processed with VSCO with hb1 preset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with c1 preset

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 200g bloem
  • 165g kristalsuiker
  • 130g bruine suiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels bakingsoda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 kopje zonnebloemolie
  • 1 el vanille extract
  • 300g geraspte wortel
  • 1 schijf verse ananas, ongeveer 150g, in kleine stukjes gesneden.
  • 1 eetlepel verse gember
  • 2 eetlepels koek en speculaaskruiden
  • schil en sap van 1/2 citroen

Voor de icing:

  • 150g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200g monchou
  • 350g poedersuiker
  • Sap van 1/2 citroen
  • Snufje zout

 

Bereiding

Meng de droge ingrediënten (bloem, kristalsuiker, bruine suiker, bakpoeder, baking soda, zout, koek- en speculaaskruiden en citroenschil) door elkaar en meng goed.

Meng in een andere schaal de natte ingrediënten (eieren, zonnebloemolie, citroensap en vanille extract) door elkaar.

Schenk de natte ingrediënten bij de droge, en meng door elkaar tot het nét gecombineerd is. Dan vooral niet langer doorroeren voor het beste effect.

Gooi dan de wortel, de gember en de ananas erbij.

Vet de bakvorm in. Ik gebruikte een klein bakvormpje van 16 cm, waarmee ik drie lagen heb gemaakt. Bak de lagen in een voorverwarmde oven van 180 graden, ongeveer 40 minuten, afhankelijk van je oven. Herhaal dit voor het aantal lagen dat je wil maken.

Maak ondertussen de icing. Mix de monchou met de boter, het zout en citroensap. Gooi dan langzaam, al mixende, de poedersuiker erbij. Laat het opstijven in de koelkast terwijl de taart gebakken wordt.

Laat de drie lagen goed afkoelen. Leg ze daarna op elkaar met een flinke laag icing ertussen, en smeer wat om de taart heen. Decoreer de taart met geroosterde pistachenootjes, bosbessen en nog wat wortel gemarineerd in citroensap met suiker.

Eet smakelijk!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

___________________________________________________________

English

Ingredients

For the cake:

  • 200g flour
  • 165g granulated sugar
  • 130g brown sugar
  • 3 eggs
  • 2 teaspoons bakingsoda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon salt
  • 1 cup sunflower oil
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 300g grated carrot
  • 1 fresh pineapple disc, about 150g, cut into small pieces.
  • 1 tablespoon fresh ginger
  • 2 tablespoons gingerbread spices
  • Zest and juice of 1/2 lemon

For the icing:

  • 150g unsalted butter at room temperature
  • 200g monchou
  • 350g icing sugar
  • Juice of 1/2 lemon
  • Pinch of salt

 

Preparation

Mix the dry ingredients (flour, granulated sugar, brown sugar, baking powder, baking soda, salt cake and gingerbread spices and lemon zest) together in a bowl.

In a seperate bowl, mix the wet ingredients (eggs, sunflower oil, lemon juice and vanilla extract).

Pour the wet ingredients to the dry and mix together until just combined. Do not stir any longer for best effect.

Add the carrot, ginger and pineapple.

Grease the baking tin. I used a small baking tin  of 16 cm, which I made three layers with. Bake the layers in a preheated oven at 180 degrees about 40 minutes depending on your oven. Repeat for the number of layers you want to make.

Meanwhile, make the icing. Mix the monchou with butter, salt and lemon juice. Put slowly, while stirring, the icing sugar in the mixture. Let it set in the refrigerator while the cake is baking.

Let the three layers cool down. Then place on each other with a thick layer of icing in between and spread some around the cake. Decorate the cake with roasted pistachio nuts, blueberries and some carrot marinated in lemon juice with sugar.

Enjoy your cake !!

 

Advertenties

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Anne schreef:

    Wauw, wat een plaatje! De taart ziet er alleen al uit als een feestje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s