Zoete hartige tomaten tarte tartin met geklopte geitenkaas

English below//

Processed with VSCOcam with f2 preset

Ik ben er weer. Na iets meer dan twee maanden weer terug in het koude, gestresste, onvriendelijke, saaie Nederland, waar alles gewoon door is gegaan terwijl voor mij de tijd stil stond. Twee maanden waarin ik niets te maken had met de rest van de wereld, en helemaal ben opgegaan in de vrijheid, het niets hoeven, en het genieten van alles om me heen. Geen dag kouder dan dertig graden, elke dag bijzondere avonturen, en niet op de laatste plaats het GOD-delijke voedsel!!! Ik mis het elke dag en ik wil zo snel mogelijk weer terug. Thaise curry’s, Cambodjaanse Lok Lak, Vietnamese Bahn Mi, en eten uit Myanmar waarvan ik geen idee heb wat de naam is, maar wat met kop en schouders boven het eten uit de andere landen uitstak. Be prepared voor een heerlijk Birmees gerecht binnenkort, waarvan ik een receptje heb weten te bemachtigen.

Maar hoe verwend ik ook werd met al het heerlijke Aziatische eten, er zijn altijd een paar dingen die je mist. In Thailand heb ik over lijken moeten gaan om een avocado te bemachtigen. En in Cambodja was alles wat ik wilde pesto gemaakt van Italiaanse basilicum, en dus niet van de naar anijs smakende Aziatische (als je vraagt of ze “normale”  basilicum hebben, wordt dat niet echt begrepen). Maar waar ik, toen ik thuis kwam, het allermeest naar verlangde, waren lekkere, zoete tomaten, met SMAAK. In Azië hadden ze wel tomaten, maar die waren nog half groen, en deden louter dienst als decoratie. En smaakten dus ook naar decoratie. Zelfs de Birmese tomato salad kon, hoe heerlijk ook, mijn behoeften niet bevredigen.

Het was dus ook onvermijdelijk dat ik deze tarte tatin zo snel mogelijk na terugkomst moest maken. Je eet hem met iets wat in het Engels whipped goat cheese heet, dus wat ik voor het gemak maar geklopte geitenkaas noem. Het is een super simpel recept, en je kan het in drie kwartier maken. Bij de eerste happen raak je enigszins in verwarring over de vraag of dit godenschepsel nou zoet of hartig is, maar daarna laat je die twijfels voor wat ze zijn, omdat deze tarte tatin zo lekker is en zo vol naar die umami tomaat smaakt, dat je plotseling heel tolerant wordt jegens smaakcategorieën. Niet alles hoeft in hokjes geplaatst te worden toch?

Processed with VSCOcam with hb1 preset

Ingrediënten:

 • 600 gram tomaten, in verschillende kleuren en vormen.
 • 4 a 5 plakjes voorgevroren deeg. Ik gebruikte deeg voor hartige taart, maar bladerdeeg kan ook.
 • 1 rode ui
 • 2 eetlepels roomboter
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels peper
 • 2 eetlepels balsamico azijn

Voor de geklopte geitenkaas:

 • 200 gram zachte geitenkaas
 • 50 gram slagroom
 • Een eetlepel honing.

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de ui in grove stukken. Als je grotere varianten tussen je tomaten hebt zitten, snijd deze dan eventueel door de helft.

Processed with VSCOcam with p4 preset

Verwarm op het vuur de boter samen met de suiker, tot het begint te kristalliseren. Gooi dan de tomaten en de ui erbij, en roer het door elkaar. Gooi het zout en de peper er doorheen, naar smaak. Gooi ook de balsamico azijn erbij, en laat het twee minuten reduceren.

Maak van de plakjes deeg een cirkel ten grootte van de onderkant van de springvorm. Prik er met een vork gaatjes in. Olie de springvorm in, en leg het tomatenmengsel op de bodem, zodat de hele bodem bedekt is. Leg de deegcirkel hier bovenop, en duw de randjes goed naar beneden.

Processed with VSCOcam with b4 preset

Zet de taart in de oven en bak hem voor ongeveer 25 minuten, of totdat de korst mooi goudbruin is. Haal de taart uit de oven, en maak met een mes de randjes los van de rand. Leg een groot bord bovenop de springvorm. Draai de springvorm dan met beleid om, zodat de taart naar beneden zakt op het bord.

Voor de slag-geitenkaas, klop je met een mixer de slagroom, honing en de geitenkaas door elkaar, totdat het een lobbig geheel is. Serveer het samen.

 

 

Processed with VSCOcam with hb1 preset

 

 

 

 

 

English

Ingredients:

 • 600 grams of tomatoes in different colors and shapes.
 • 4 to 5 slices of frozen dough. I used dough for savory pie, but you can also use puff pastry.
 • 1 red onion
 • 2 tablespoons butter
 • 2 tablespoons sugar
 • 1 teaspoon salt
 • 2 teaspoons pepper
 • 2 tablespoons balsamic vinegar

For the whipped goat cheese:

 • 200 grams soft goat cheese
 • 50 grams of whipped cream
 • A tablespoon of honey.

Preparation:

Preheat the oven to 200 degrees.

Cut the onion into chunks. If you have larger sizes between your tomatoes, you can cut them in half.

Heat the butter with the sugar in a pan until it begins to crystallize. Then throw the tomatoes and the onion, and stir to combine. Put the salt and pepper through it, to taste. Also put the balsamic vinegar with it, and let it reduce for two minutes.

Lay down the slices of dough in the size of the bottom of the springform pan. Prick with a fork holes in it. Oil the springform pan, and place the tomato mixture on the bottom, so that the entire bottom is covered. Place the circle of dough on top and press the edges down firmly.

Put the tart in the oven and bake for about 25 minutes or until the crust is golden brown. Remove the cake from the oven, and loose the edges with a knife. Place a large plate on top of the springform. Turn everything upside down so that the cake falls down on the board.

For the whipped goat cheese, beat with a mixer the cream, honey and goat cheese together until it’s creamy. Serve together.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s