Kerststol met cranberry en pistachenootjes

Kerststol met cranberry en pistachenootjes.

English below

Processed with VSCOcam with k3 preset

 

Het is kerst:D:D:D En dat betekent kilo’s eten en gezelligheid en wijn. En ook betekent dat tijd om in de keuken te staan! Ik vind dat ook altijd heel gezellig. Dit broodje moet je ook echt uit gezelligheid bakken, want je bent er even mee bezig. Toch is het niet heel ingewikkeld. De meeste tijd die voor dit broodje nodig is bestaat namelijk uit wachten.

Processed with VSCOcam with c3 preset

Kerststol is echt zo’n traditioneel brood, wat iedereen volgens mij altijd wel eet voor de gezelligheid, maar wat eigenlijk van niemand het lievelingseten is. Sterker nog, ik vind het niet te vreten. Ik hou niet van veel te veel rozijnen, ik vind hazelnoten ontzettend smerig, en don’t even get me started about die groene en rode gedroogde vruchten, en die ingelegde sinaasappelschil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit brood bevat echter niets van dit alles. Dit brood heeft geen hazelnoten, maar pistachenootjes! Geen smerige gedroogde vruchtdingetjes, maar cranberry’s die je vanaf vers zelf droogt met lekkere kruiden. De rozijnen zijn er met mate, en zijn niet met rum, maar met amaretto. En de verse zelfgemaakte spijs, smaakt tien keer beter dan die van de Hema, waar volgens mij nauwelijks echte amandelen in zitten. En dan zorgen die cranberry’s ook nog eens voor een mooie roze binnenkant. Ik zeg, once you go zelfgemaakte kerststol, you never go back.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with c3 preset

 

Ingrediënten

Voor het brood:

  • 500 gram bloem
  • 270 gram handwarme melk
  • 44 gram verse gist, of 15 gram gedroogde gist.
  • 2 eidooiers
  • 12 gram zout
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels witte suiker
  • De gedroogde vruchten
  • 2 tl kaneel
  • 95 gram pistachenootjes
  • De geraspte schil van 1 citroen
  • Poedersuiker

Voor de vruchten:

  • 125 gram cranberry’s
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 theelepels cayennepeper
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • Sap en schil van ½ citroen
  • 4 eetlepels rozijnen
  • Amaretto

Voor de spijs:

  • 200 gram blanke amandelen
  • 200 gram suiker
  • 2 eierdooiers

De gedroogde vruchten

Doe de rozijnen in een bakje, en vul dit bij met de amaretto tot alle rozijnen onder de amaretto liggen. Laat dit zo lang mogelijk staan, en doe dit dus bij voorkeur al de dag van tevoren.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg op een ovenplaat de cranberries, samen met het citroensap en schil, de kaneel, de cayennepeper en de basterdsuiker. Meng dit goed door elkaar, en rooster dit in de oven voor ongeveer 25 minuten, tot de cranberry’s opengebarsten zijn, en voor een groot deel uitgedroogd. Haal ze dan uit de oven en laat het afkoelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De spijs

Haksel de amandelen kapot in een keukenmachine of blender, doe daarna de suiker erbij en haksel dat er ook doorheen. Verplaats het mengsel nu naar een kom, en kneed dan met de handen de eierdooiers doorheen. Kneed het tot een staafje.

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Het brood

Verwarm de melk in een pannetje, tot ongeveer 35 graden. Dit voelt aan alsof het dezelfde temperatuur is als je hand. Meng de melk in een schaal met de eidooiers, de helft van het meel (dus 250 gram), en alle gist. Roer dit goed door elkaar, leg er een theedoek over, en laat het voor een half uur staan.

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Meng hierna de rest van het meel erdoorheen, samen met het zout, de suiker, de boter, de citroenschil en de kaneel. Kneed alles door elkaar tot een deeg. Kneed dit deegje voor ongeveer 15 minuten. Maak er een bolletje van, en laat het 20 minuten rijzen.

Processed with VSCOcam with m6 preset

Haal de rozijnen uit de amaretto, en meng ze met de cranberry’s en de pistachenootjes. Rol het deeg uit en leg het vruchten-notenmengsel er bovenop. Als het mengsel nog te vochtig is, kan je er nog wat bloem doorheen doen. Kneed nu alles door elkaar heen, tot de vruchten en nootjes helemaal door het deeg heen zitten. Laat het nog een keer 20 minuten rijzen.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Rol het deeg nu nog een keer uit, en leg de staaf van spijs in het midden. Rol de staaf op in het deeg, en zorg dat hij aan alle kanten goed bedekt is. Vet een bakblik in met boter, en leg het deeg hierin. Laat het nu ongeveer een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bak het brood hierin voor ongeveer een half uur. Laat het brood afkoelen, en bestrooi het met poedersuiker.

Processed with VSCOcam with t2 preset

 

 

 

 

 

 

 

Ingredients

For the bread:

  • 500 grams of flour
  • 270 grams of lukewarm milk
  • 44 grams of fresh yeast, or 15 grams of dried yeast.
  • 2 egg yolks
  • 12 grams of salt
  • 80 grams unsalted butter
  • 2 tablespoons white sugar
  • The dried fruit
  • 2 tsp cinnamon
  • 95 grams of pistachio nuts
  • Grated zest of 1 lemon
  • Icing sugar

For the dried fruit:

  • 125 grams of cranberries
  • 3 teaspoons cinnamon
  • 2 teaspoons cayenne pepper
  • 3 tablespoons brown sugar
  • Juice and zest of ½ lemon
  • 4 tablespoons raisins
  • Amaretto

For the almondpaste:

  • 200 grams of white almonds
  • 200 grams of sugar
  • 2 egg yolks

 

The dried fruit

Put the raisins in a bowl, and fill it with the amaretto until all the raisins are covered. Let this stand as long as possible, so it’s best to do this the day before.

Preheat the oven to 170 degrees celcius. Place the cranberries on a baking sheet, along with the lemonjuice and zest, cinnamon, cayenne pepper and brown sugar. Mix well together, and roast in the oven for about 25 minutes, until the cranberries have burst, and are mostly dehydrated. Then remove from the oven and let cool.

The almond paste

Chop the almonds in a food processor or blender, then take the sugar and put it inthere as well. Move the mixture to a bowl, and then knead the eggyolks through with your hands. Knead until a swab.

The bread

Heat the milk in a saucepan, to about 35 degrees. This feels like the same temperature as your hand. Mix the milk in a bowl with the egg yolks, one half of the flour (ie 250 grams), and all the yeast. Stir well together, put a tea towel over the bowl, and let it stand for half an hour.

After this, mix the rest of the flower trough it, together with the salt, sugar, lemon peel and cinnamon. Knead everything together into a dough. Knead for about 15 minutes. Make a ball of it, and let it rise for 20 minutes.

Remove the raisins from the amaretto and mix them with the cranberries and pistachios. Roll out the dough and place the fruit-nut mixture on top. If the mixture still is too moist, you can mix some flower through it. Now mix everything up, kneading, until the fruits and nuts are all trough the dough. Let rise again for 20 minutes.

Roll the dough again, and place the bar of almondpaste in the middle. Roll the bar in the dough, and make sure it is well coated on all sides. Grease a baking pan with butter and place the dough in here. Let it rise for about an hour.

Preheat the oven to 185 degrees. Bake for about half an hour. Let the bread cool and sprinkle with icing sugar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s