Gevulde kerstspeculaas.

Gevulde speculaas

English below

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

 Ja ik weet dat Sinterklaas al voorbij is, maar zou dat een mens moeten tegenhouden om gevulde speculaas te eten? Denk het niet he?

Van alle lekkere dingen die er in december te krijgen zijn, is gevulde speculaas toch wel m’n aller aller lievelings. Sinterklaas heeft ook veel lekkerdere dingen dan kerst. Met kerst heb je van die taaie kerstkransjes waar zo’n vies wit spulletje in zit, en van die kerstbelletjes met hazelnootcrème en dat soort dingen. Nou doe mij dus maar sinterklaasvoedsel.

Het goeie nieuws is, deze “handpies” (gevulde koeken?) van gevulde speculaas kan je met elke vorm decoreren die je wil. Dus maak er een kerstboom, een engel of een kerstster in en tam tam het is kerstvoedsel!

Zelf speculaas maken is zo veel lekkerder dan die uit de winkel. En door naast de speculaaskruiden nog sinaasappelschil en verse gember toe te voegen denk je al helemaal OMG! Dus maak maar gewoon!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ingrediënten:

Speculaas:

  • 300 g bloem
  • 100 g suiker
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 2 dobbelsteentjes verse gember, geraspt
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
  • Halve theelepel zout
  • 175g boter op kamertemperatuur.
  • 2,5 eetlepel koud water

 

Spijs:

  • 120g witte amandelen
  • 130g suiker
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eieren

 

Doe de bloem, de suiker, de speculaaskruiden, het zout, en de verse gember bij elkaar in een kom.

Hak de boter in kleinere stukjes en gooi het erbij. Het handigst is het om het nu in een keukenmachine te doen en het daarin fijn te hakselen. Als je geen keukenmachine hebt, kan je het ook met een mixer door elkaar mixen. Gooi al mixend/hakselend het water erbij.

Als het goed gemixt is heb je allemaal kleine korreltjes. Kneed deze met je handen tot een bol, en leg deze dan een half uurtje in de koelkast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maak ondertussen het spijs. Doe dit in een keukenmachine of met een staafmixer. Haksel eerst de amandel samen met de suiker helemaal fijn tot kleine korreltjes. Doe dan de eieren en de citroenrasp erbij en haksel het nog even. Het is nu een klein beetje vloeibaar maar dat hoort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHaal het deeg weer uit de koelkast en rol het uit tot het plat is. Steek dan met behulp van een groot glas steeds twee rondjes uit. Schep wat spijs bovenop het ene rondje, en leg dan het andere rondje erop. Duw de randen goed aan, bijvoorbeeld met de tandjes van een vork. Voor een leuk patroontje kan je kleine vormpjes uit het bovenste rondje snijden. Doe dit voordat je hem op de andere plakt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Als je hiermee klaar bent, doe ze dan op een bakpapiertje in een voorverwarmde oven van 175.

Haal ze na ongeveer een half uur uit de oven. Je huis ruikt dan heeeeerlijk. Klaar!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

English

Ingredients

Gingerbread:

  • 300 g flour
  • 100 g sugar
  • 4 tablespoons Gingerbreadspices
  • 2 dices fresh ginger, grated
  • Grated zest of 1 orange
  • Half teaspoon salt
  • 175g butter at room temperature.
  • 2.5 tbsp cold water

 

Almond Paste:

  • 120g white almonds
  • 130g sugar
  • Grated zest of 1 lemon
  • 2 eggs

 

Put the flour, sugar, spices, salt, and fresh ginger together in a bowl.

Chop the butter into small pieces and throw it in there. The easiest way is to do it in a food processor and finely chopping them. If you do not have a food processor, it can also be mixed with a mixer. While mixing, put the water in there.

If all is well mixed you have lots of small pellets. Knead it with your hands into a ball, and place it over half an hour in the refrigerator.

Meanwhile, make the almondpaste. Do this using a food processor or a hand blender. First chop the almonds with the sugar completely fine to small grains. Then add the eggs and the lemon zest and chop it there a little longer. It is now a little bit runny but it should.

Remove the dough out of the refrigerator and roll it out until it is flat. Then take out two circles using a large glass. Repeat this a couple of times. Put some almondpaste on top of one circle, and then put the other circle on top of it. Push well at the edges, for example, with the teeth of a fork. For a nice pattern you can cut small shapes out of the upper circle. Do this before you press it upon one another.

When you are done, put it in a preheated oven of 175.

Get them out of the oven after about half an hour. Your house will smell sooooo good. The End!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s