Pumpkinswirl Oatbread

on

Pompoenswirl Havermoutbrood

English below

image5

Kijk het is echt niet zo dat ik alleen maar de hele dag pompoen eet, maar áls ik dan tijd heb om zelf te koken of een dagje in de keuken te staan, is het nou eenmaal de makkelijkste manier om van iets een beetje saais, iets mega chills te maken. Koekjes = oké. Koekjes + pompoen = OKÉ! Salade = oké. Salade + pompoen = OKÉ! Pasta = oké. Pasta + pompoen = OKÉ!

In dit kader maakte ik het volgende brood. Met kaneel en chocola, want ook dat maakt alles in het leven beter.

De inspiratie kwam van de blog van Halfbakedharvest.com, wat mijn absolute lievelingsvoedselblog is. Hij is toch een beetje anders. Misschien omdat ik zo origineel en vernieuwend ben, misschien omdat ik de instructies verkeerd las en mijn boodschappenlijstje niet helemaal op orde had. Wie zal het zeggen.

image2

De eindfoto’s zijn helaas niet zo mooi geworden als gewenst. Wintertijd voedselfotografie problems.

Ingrediënten:
Het brood

  • 50 ml lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 200 gram havermout
  • 350 gram (volkoren)bloem
  • 275 gram pompoen
  • 140 gram boter
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel gedroogde gember
  • 1 theelepel vanillearoma

Voor de vulling:

  • 100 gram pure chocola
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • een snufje zout
  • 125 gram pompoen
  • 70 gram boter

Zet een pan met water op en zorg dat het kookt. Snijd ondertussen de pompoen in blokjes, en kook ze ongeveer 10 minuten in het water, of tot ze gaar zijn. Hoewel het handig is om de 400 gram in één keer te koken, is het belangrijk dat je niet vergeet de overige 125 gram hierna apart te houden. Pureer de pompoen met een staafmixer. En doe de 275 gram en de 125 gram in twee aparte bakjes. Voeg aan het eerste bakje de 140 gram boter toe, en aan het tweede bakje de 70 gram boter. Zet het tweede bakje nu apart.

image1

Doe het water samen met het gist en de suiker in een kom. Laat het een paar minuten staan tot het enigszins “pufferig” wordt.

Vermaal de havermout met een keukenmachine. Meng het in een andere kom met het bloem, het zout, en de kruiden voor het brood.

Voeg aan het gistmengsel de eerste (grote) hoeveelheid pompoen toe, de eieren en het vanillearoma. Meng dit goed. Voeg hierna beetje bij beetje het bloemmengsel toe. Stop als er een ietwat plakkerig deeg ontstaat dat makkelijk van de rand loskomt.

Bestuif een platte ondergrond met nog wat van het bloemmengsel en kneed hierop het deegbolletje voor ongeveer een kwartier. Als het nog te plakkerig is, voeg dan nog wat bloem toe. Het moet makkelijk kneedbaar zijn, maar nog wel een beetje blijven plakken, en dus niet te droog zijn.

Vet een kom in met boter, en laat het deegbolletje daarin rijzen met een theedoek eroverheen. Laat het voor ongeveer een uur staan, of tot het deeg twee keer zo groot is geworden.

Mocht je in de tussentijd niks te doen hebben, is het misschien een goed idee om van de pompoenpitten Pepita’s te maken. Die kan je later over het brood heen strooien.

Meng in een bakje de kaneel samen met de drie eetlepels bruine suiker en het snufje zout. Hak de chocola in kleine stukjes.

image3

Verdeel het deeg als het klaar is in tweeën. Rol het in twee rechthoeken uit. Pak nu de tweede (kleine) hoeveelheid pompoenboter erbij, en verspreid dit over de twee rechthoeken. Besprenkel het suikermengsel ook gelijkmatig over de twee rechthoeken. Strooi hier als laatste de chocola overheen.

Rol de ene rechthoek zo strak mogelijk op met de korte zijde aan de binnenkant. Leg deze rol hierna op de tweede rechthoek, en rol hem hierin. Nu heb je één grote rol.

image4

Vet een bakblik in en duw de rol hierin. Verwarm de oven voor op 180 graden, en laat de rol nog een half uurtje rijzen. Duw eventueel nog wat pepita’s in de bovenkant, en strijk wat geklopte eierdooier over de bovenkant.

Bak het brood in 30 tot 45 minuten goudbruin en serveer met mascarpone.

image6

 

 

English

Ingredients:
The bread

  • 50 ml of lukewarm water
  • 1 sachet dried yeast
  • 200 grams of oatmeal
  • 350 gram (whole wheat) flour
  • 300 grams of pumpkin
  • 140g butter
  • 3 eggs
  • 3 tablespoons brown sugar
  • 2 teaspoons salt
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 1/2 teaspoon nutmeg
  • 1/2 teaspoon dried ginger
  • 1 teaspoon vanilla aroma

For the filling:

  • 100g dark chocolate
  • 3 tablespoons brown sugar
  • 2 teaspoons cinnamon
  • a pinch of salt
  • 100 grams of pumpkin
  • 70 grams of butter

Put a pan with water on the stove until it cooks. Meanwhile, cut the pumpkin into cubes, and cook for about 10 minutes in the water, or until tender. While it is convenient to prepare the 400 grams of pumpkin all at once, it is important to remember to keep the other 125 gram separate afterwards. Puree the pumpkin in a blender. Then put the 275 gram and 125 gram in two separate containers. Add to the first container the 140 grams of butter, and to the second one the 70 grams of butter. Now keep the second bowl separately.

Put the water, together with the yeast and sugar in a bowl. Leave it for a few minutes until it becomes somewhat “puffy”.

Grind the oatmeal in a food processor. Mix it in another bowl together with the flour, salt, and spices for the bread.

Add to the yeast mixture the first (large) amount of pumpkin, eggs and vanilla aroma. Mix well. Then gradually add the flour mixture. Stop when you have a somewhat sticky dough that easily comes off from the edge.

Dust a flat surface with some of the flour mixture and knead the dough for about fifteen minutes. If it is too sticky, add a little more flour. It must be easily malleable but still stick a bit, and not be too dry.

Grease a bowl with butter, and let the dough rise with a towel over it. Let it set for about an hour, or until the dough has doubled in size.

In the meantime, if you have nothing to do, it might be a good idea to make the pumpkin seed pepita’s. Which you can later straw on the bread.

Mix in a bowl the cinnamon along with three tablespoons of brown sugar and the pinch of salt. Chop the chocolate into small pieces.

Divide the dough in two. Roll it out into two rectangles. Now take the second (small) amount of pumpkin butter , and spread it over the two rectangles. Sprinkle the sugar mixture evenly over the two rectangles. Finally, sprinkle the chocolate over it.

Roll the rectangle as tightly as possible with the short side on the inside. Then put this role in the second rectangle and roll herein. Now you have one big role.

Grease a baking tray and push the role in. Preheat the oven to 180 degrees and let the roll set another half hour. Maybe push some pepita on the top, and smear some whipped egg yolk over the top.

Bake 30 to 45 minutes until golden brown and serve with mascarpone.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s