Karamel pompoenkoekjes

Voor ongeveer drie weken was ik op dieet, om er donderdag als een pareltje uit te zien in mijn galajurk. Maar op vrijdag kwam aan deze zware periode in mijn leven een einde. Dat moest gevierd worden! Ik had zin in het allerslechtste, allercalorierijkste voedsel op aarde: karamel. Eigenlijk suiker met slagroom. En waarmee dit beter te combineren dan ook weer met pompoen?

Pompoenkoekjes

Voor ongeveer 8 koekjes:

Gemarineerde pompoen:
Het is verstandig hiermee te beginnen, omdat dit het langst duurt.

 • 1/4 pompoen
 • Een klontje gesmolten boter
 • 3 eetlepels suiker
 • 1 eetlepel kaneel

Snijd de pompoen in zo klein mogelijke stukjes. Doe ze in een ovenschaal met de andere ingrediënten, en bak ze in een hete oven op ongeveer 200 graden voor ongeveer een kwartier, tot de stukjes nét zacht zijn, maar nog een klein beetje hard. Je gaat ze namelijk straks nog een keer bakken.

Karamel:

 • 100 gram kristalsuiker
 • 100 ml slagroom
 • 1 eetlepel boter
 • Dopje vanille extract
 • 1/2 theelepel zout

Karamel maken is nog best wel moeilijk, en kost bij mij meestal meer dan één poging. Het belangrijkste is: gebruik laag vuur. Hier word je heel ongeduldig van, maar anders gaat het geheid mis. Doe de suiker in een pannetje. Je kan er een eetlepel water bij doen, dat maakt het iets makkelijker. Zet dan het vuur aan.
Eigenlijk is het niet de bedoeling dat je roert in het pannetje. De suiker gaat dan kristalliseren, en dan wordt de karamel niet mooi. Als je dat niet uitmaakt, roer dan lekker toch want dat maakt het een stuk makkelijker. Anders kan je een beetje met het pannetje schommelen om alles door elkaar te mengen.
Wacht tot all suiker zo’n beetje vloeibaar is geworden, en de inhoud langzaam bruin begint te kleuren. Als het een mooie diepdonkere kleur heeft, wacht dan geen moment langer. Een moment later is alles namelijk verbrand. Gooi nu de slagroom er heel langzaam en gedoseerd bij, terwijl je blijft roeren. Het gaat dan een beetje bullen en borrelen. Roer alles nog goed door elkaar .
Haal de pan van het vuur, en roer dan de boter, het zout en de vanille er doorheen. Laat het nu afkoelen.

De koekjes:

 • 200 gram koekjesmix van de AH, of zelfgemaakt koekjesdeeg
 • De rest van de ingrediënten volgens de verpakking
 • Koek en speculaaskruiden, 1 volle eetlepel
 • Vanille extract, een dopje

Maak het koekjesdeeg volgens de instructies. Doe er vervolgens de koek en speculaaskruiden en het vanille extract bij en kneed alles door elkaar tot een deeg. Laat het even rusten in de koelkast, terwijl je de karamel en de pompoen bereidt.

Als alle onderdelen klaar zijn, kan je het samen gaan voegen. Neem het deeg uit de koelkast, en verkruimel het een beetje. Doe dan de pompoen erbij en kneed het voorzichtig weer samen tot een deeg. Neem steeds een stukje deeg, maak er een kuiltje in, en vul dat met een lepeltje karamel. Je kan het deeg dan als een pakketje dichtvouwen over de karamel heen, zodat het als het ware zit ingepakt. Maak op deze manier een aantal koekjes, en leg deze op een stuk bakpapier op een bakplaat.

Leg de koekjes in een voorverwarmde oven op 180 graden, en bak ze voor ongeveer 15 tot 20 minuten. De baktijd is afhankelijk van de grootte van de koekjes. Laat de koekjes op een rooster afkoelen, ze worden dan ook vanzelf harder.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s